به نام خدا
یازدهمین نور
سوره یوسف آیه 39
یَا صَاحِبَیِ السِّجْنِ أَأَرْبَابٌ مُّتَفَرِّقُونَ خَیْرٌ أَمِ اللّهُ الْوَاحِدُ الْقَهَّارُ (39)
ای دو رفیق زندانی من آیا خدایان متفرق بی حقیقت بهتر است یا خدای واحد وقهار ؟
ارباب : رب یکی از اسامی پروردگار است به معنی تربیت کننده خداوند نه تنها مخلوقات را آفرید بلکه در طول عمر آنها هدایت آنان را نیز بر خود فرض قرار داده است ، مربی به معنی تربیت کننده است کسی که مسئولیت نگهداری وتربیت متربی را توام با هم بر عهده دارد .
این تربیت برای انسان از طریق پیامبران بیرونی ودرونی صورت می گیرد وبه لحاظ دارا بودن اختیار توسط انسان پس از فراهم نمودن همه امکانات ومنابع ووسایل تربیت وهمه تلاش برای به سعادت رسیدن متربی پس ازسرپیچی متربی او را تنبیه کرده وحتی رها می کند که در ایاتی به این نکته اشاره کرده که بر چشم ودلشان پرده کشیدم تا چیزی را نشنوند ...
ارباب متفرقون:در اینجا حضرت یوسف از دوستان خود سوال می کند آیا مربی های متفرق که هیچ نقطه
مشترکی با هم ندارند بهتر هستند یا یک مربی واحد وقهار ؟در علوم تربیتی به این اصل مهم رسده اند که وجود یک مربی با یک روش تربیتی اثر بخشی به مراتب بهتری دارد تا شیوه های تربیتی متعدد وجدا از هم .در مورد انسان از طریق آزمایشهای متعدد به اثبات رسیده است که مربی واحد وصاحب قدرت متربیانی هدایت شده تربیت خواهد کرد ، قرآن قرنها پیش به اصل تربیتی مهمی اشاره داشته که امروزه صاحبان علم در صدد یافتن مفاهیمی از آنند .
در سوال حضرت یوسف ظرایف تربیتی دیگری نیز یافت می شود اینکه حضرت یوسف خود به بهتر بودن یک مربی واحد که همانا خداوند است اعتقاد کامل داشتند علت پرسش مطرح شده چه بود ؟
1-یادگیری با پرسش وپاسخ بهتر صورت می گیرد
2- متربی پس از سوال به فکر کردن وادار می شود ودر صورت تفکرهای سازنده به پاسخ صحیح می رسد که این علاوه بر ایجاد شور شعف آموختن ، باعث می شود مطلب آموخته شده هرگز فراموش نشود .
3- هنگام دفاع از مساله عنوان شده به دلیل درگیری فرد با پرسش ویافتن پاسخ توسط خود فرد، بهترین مدافع برای نظریه مورد بحث یابنده پاسخ است .
وحضرت یوسف برای رسیدن به این نتایج از پرسش وپاسخ استفاده کردند .
اما سوال چرا حضرت یوسف از واژه (صاحبی) در ابتدای آیه استفاده کردند ؟
خیر به چه معناست ؟
معنی اصلی قهار یعنی چه ؟